Vad är en samhällsentreprenör?

Samhällsentreprenörskap är ett begrepp som kommit i ropet under de senaste åren. Samhällsentreprenörskap kallas ibland även socialt entreprenörskap, hållbart entreprenörskap eller socialt företagande och med dessa ord som ledtrådar kan vi lista ut vad det rör sig om. Samhällsentreprenören är alltså en undergrupp entreprenörer, som vill verka för ett bättre samhälle med hjälp av sitt entreprenörskap. Det kan röra sig om miljöfrågor, socialt utanförskap, jämställdhet eller djurrätt, bland mycket annat.

[IMAGE=bBha0icyG5J3.jpg]

Kort sagt kan man säga att samhällsentreprenören är en person eller en grupp personer som ser något problem i samhället och jobbar entreprenöriellt för att lösa det.

Hur arbetar en samhällsentreprenör?

För en traditionell entreprenör mäts framgången ofta i ekonomisk vinst, medan samhällsentreprenören mäter sin framgång i samhällsnyttan arbetet ger. Många samhällsentreprenörer startar traditionellt utformade företag med ett hållbarhets- eller socialt fokus och har det som sin primära eller enda inkomstkälla, men den ekonomiska aspekten får en underordnad betydelse.

Andra samhällsentreprenörer driver sina verksamheter i ideella organisationer. Verksamheten byggs då ofta upp ekonomiskt genom att samhällsentreprenören söker bidrag till sin förening eller samlar in pengar på andra sätt.

Liksom andra sorters entreprenörer kan det dagliga arbetet för en samhällsentreprenör variera från person till person, organisation till organisation, och från dag till dag. Flexibel uthyrning av mötesrum och kontorslokaler via till exempel helio kan fylla behoven för den moderna samhällsentreprenören. Många samhällsentreprenöriella verksamheter är helt eller delvis baserade online, andra lokalt.

Liksom en traditionell entreprenör kan samhällsentreprenören antingen driva sitt företag ensam, eller som en grupp. Många börjar själva och utökar sedan verksamheten allteftersom den växer.

Tre exempel på svenska samhällsentreprenörer

Som tidigare nämnt kan samhällsentreprenörskap ta sig uttryck på många olika vis och begreppet kan därför verka något luddigt. Här följer därför tre bra, och sinsemellan olika, exempel på samhällsentreprenörer i Sverige, och vad deras idéer gör för nytta i samhället.

Sedan några år tillbaka delar UF (Ung Företagsamhet) ut pris till bland annat årets samhällsentreprenör. 2019 gick guldet till NTI Kronhus projekt Worth UF, en mindfulnessbaserad målarbok som syftar till kroppspositivism och att krossa ohälsosamma skönhetsideal.

Nour Habib utsågs till Changeleader 2020 av Reach for Change med sin förening Trygg Rätt. Trygg Rätt syftar till att hjälpa ungdomar mellan 17 och 23 från utsatta områden bort från den kriminella banan och in i samhället och arbetslivet. Föreningen arbetar med ungdomarna i form av bland annat föreläsningar och samtal för att främja personlig utveckling och roliga aktiviteter för att stärka sammanhållningen i gruppen. Man har också ett nära samarbete med flera företag för att hjälpa ungdomarna att snabbt få en sysselsättning.

THRIVE – Conscious Fashion är en klädbutik som säljer miljövänliga, veganska och rättvist producerade kläder. Butiken startades 2015 av entreprenörerna Sara Lundqvist och Fredrik Alexandersson och finns i Göteborg samt som onlinebutik vid namn Thrivestore.

Inlägg skapade 36

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

cenote