Kända svenska entreprenörer

Det finns en rad kända svenska entreprenörer, inte minst inom näringslivet. Exempel på några av dem är Ingvar Kamprad (Ikeas grundare), Wilhelmina Skogh (en av de första kvinnliga företagsledarna inom hotellbranschen), Filippa Knutsson (grundare av klädmärket Filippa K), Estrid Ericsson (Svenskt Tenns grundare), Isabella Löwengrip (bloggare och serieentreprenör/VD), Hans Rosling (problemlösare och idéspruta) med flera.

På senare tid slår sig också entreprenörer ihop, som exempelvis i Företagarpodden som handlar om olika former av företagsamhet och som leds både av Julia Selander (vd på Venture Cup) och Günther Mårder (vd på Företagarna).

Men entreprenörer hittar vi inte enbart inom näringslivet, utan entreprenörer finns även inom områden som forskning, kultur, politik, människo- och djurrättsorganisationer med flera.

Exempel på kända svenska entreprenörer inom kulturen, som inte sällan har/hade såväl ett politiskt som satiriskt budskap genom sina filmer, böcker och texter, är bland andra Ingmar Bergman (film- och teaterregissör), Birgit Cullberg (dansare, koreograf och skapare av Cullbergbaletten), Margareta Dellefors (operasångare, musikproducent och grundare av Dalhalla), radarparet Hans Alfredsson & Tage Danielsson

(revy- och filmmakare, författare och grundare av AB Svenska Ord), Ernst Rolf (sångare, revyman och grundare av eget notförlag) med flera.

På senare tid har vi också sett Greta Thunberg kämpa för att förbättra svenskarnas och omvärldens handlande i miljöfrågor som rör oss alla.

Inlägg skapade 35

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

cenote